Nejsi přihlášen
vytahanej řetěz
Hoj lidi. už se mi ted stalo po třetí za sebou že si utahnu řetěz pak jezdim v pohodě , no a dneska sem za to zatahal trochu vic a řetěz povolenej jak svině , přitom je všechno dotažený na fest a stalo se mi to během měsíce asi už třikrát a je to od ty doby co sem vyndával kolo. nevíte v čem je problém?
nicola.foxx (Člen) 10.05.2010 20:13:00 Offline |
Re: vytahanej řetěz
Jestli von ten retez nebude jako nepravidelne vytahanej. Jak psal maestro nademnou. Setri na novej a radci na sadu
Žiju jen jednou a tak jezdím podle pravidel stanovených manželkou.
Losky psal:Jj, vypadá to na nepravidelně vytahanej řetěz. To samé jsem řešil dost dlouho na čtyřkolce. Ze začátku naplej a po pár km vytahanej jak kšandy. V garáži pak zas byl někdy naplej, někdy ne. Dal jsem novej a byl klid
to zjistíš že otočíš vždy kousek kolem a musí bejt stejná vůle pokuď je pokaždý jiná tak je když už tak ho napínej podle nejmenší vůle
"Na životě miluju tu jeho rozmanitost... Každej den mne nasere někdo jinej..."
nicola.foxx psal:Jestli von ten retez nebude jako nepravidelne vytahanej. Jak psal maestro nademnou. Setri na novej a radci na sadu
Existuje ňáká strojařská poučka ohledně počtu zubů pastorku a rozety, aby se řetěz opotřebovával rovnoměrně. Esli si dobře pamatuju, tak při lichym počtu zubů pastorku a sudym rozety je to fcajku, kámoš tvrdí že stačí lichej počet na pastorku.. místní pičostrojaři, rozsekněte to někdo
Ono by s to nechalo i nějak spočítat, ale to víte, školy nemám
..svět se řítí do ďáblovy řiti..
nicola.foxx (Člen) 11.05.2010 13:44:29 Offline |
Nepravidelne vytahanej retez bych spis videl jako dusledek prepnutyho retezu, nez v poctu zubu na rozete a nebo pastorku Ale to je jen moje domenka.
Právě že né, to nerovnoměrný vytahání je způsobený blbou kombinací počtu zubů..jeden strojař mi to kdysi vysvětlil, ale tu poučku už si moc nepamatuju..
..snad to tady někdo vyklopí jak to je..
nicola.foxx (Člen) 11.05.2010 13:54:14 Offline |
Fakt bych to videl spis na to, ze mas retez prepnutej a jakmile se ti vic zhoupne kyvka, tak se proste nerovnomerne vytahuje. Ale co ja vim.
nicola.foxx psal:Nepravidelne vytahanej retez bych spis videl jako dusledek prepnutyho retezu, nez v poctu zubu na rozete a nebo pastorku Ale to je jen moje domenka.
souhlasim taky se mě to zdá blbost..když jsem koupil funglovku tak pŕedpokládám že tam bylo vše jak má a taky odešel na nepravidelný vytahání..
"Na životě miluju tu jeho rozmanitost... Každej den mne nasere někdo jinej..."
Překonal sem lenost, zvednul řiť a zašel se optat v práci do mechanický konstrukce jak že to teda je a v ňákym tom jejich kedu je výpočet řetězovýho převodu s následujícím doporučením:
"Z hlediska rovnoměrnosti opotřebení je vhodné volit počet zubů řetězových kol lichý a počet článků řetězu sudý".
nicola.foxx (Člen) 11.05.2010 15:21:01 Offline |
Kazdej den se ucim neco novyho
taky mi to hlava nebere, nejni to jen proto, aby sa jim to líp kreslilo
jináč dle mě je to způsobené několika věcma:
-přepnutým řetazem a jeho propnutím při zhoupnutí
-bloknutím zadního kola třeba při podřazení
-prudkým záběrem, třeba při zvedání předního kola přes spojčení apod.
Zlatá,jedině zlatá,to je ta správná barva:o)
Kelly01 psal:Ale to mi vysvětlete proč
jakej má vliv počet zubů na články, vždyť napnutím to eliminuji , a nechápu jak to má vliv na zapadnutí do zubů
...taky to nechápu, ale já nechodim do školy jako ty, tagže já mam na to nárog
- BANDIT FOREVER, FOREVER BANDIT -
nicola.foxx (Člen) 11.05.2010 20:50:48 Offline |
Tag vim zase hovno.
Porad si stojim za tim co jsem psal a jeste me nikdo nepresvedcil o nicom jinym
Mě to říkal týpek co vlastní firmu na opravu ATV a ten mi říkal, že tohle vzniká např. přepnutím a následným zhoupnutím, např. větví, která se dostala do řetězu či dávání plnýho kotle. Řetěz se zdál být ok, ale pořád to nějak zlobilo, hlavně mlátit jak vzteklej. Tak jsem dal novej a byl klid. Hlavně jsem si všiml, že když jsem točil zadní osou, tak řetěz při otáčení směrem k motoru vždy asi 5 článků ze zadní rozety povyskočil, jakokdyby se zadrhl a pak se uvolnil. Podotýkám že kolečko i rozeta byly ok. Prostě dát asi novej řetěz
tomsth psal:"Z hlediska rovnoměrnosti opotřebení..."
Tohle je poměrně důležitý ;-) Tady se nebavíš o vytahání řetězu, ale opotřebení a to především těch koleček. Když maji lichej počet zubů kola a sudej počet článků řetězu, nemůže se stát, že na stejnej zub vyjde pokaždé stejnej článek (jasně, je jich hafo, takže spíš "stejná sada" článků). Jde o to, aby se rovnoměrně "probrušovaly" (jak to nazvat?) zuby na kolech a zároveň články. S vytaháním řetězu toto myslím nesouvisí.
(Jsem sice plnohodnotně vystudoanej strojař, ale živím se programováním )
GSF 600 S '99
nicola.foxx (Člen) 12.05.2010 00:27:41 Offline |
To Morganzd:
To ti prijde spravne? Jako ze kdyz neprijde pokazdy stejna sada valecku na ten jeden zoubek, tak se to vic opotrebuje?????
No ty woe du na brko, at tomu rozumim
To v tom pripade chudaci mistri na kolech s prehazovackou
tomsth psal:Překonal sem lenost, zvednul řiť a zašel se optat v práci do mechanický konstrukce jak že to teda je a v ňákym tom jejich kedu je výpočet řetězovýho převodu s následujícím doporučením:
"Z hlediska rovnoměrnosti opotřebení je vhodné volit počet zubů řetězových kol lichý a počet článků řetězu sudý".
Trošku jsem převody řešil a je to tak, pokud se stále potkává stejná sada zubů a článků řetězu, může nehomogenita materiálů způsobit deformace, které narůstají a projeví se právě místním prodloužením řetězu nebo ovalitou kolečka. Z pohledu konstrukce je to chyba, vzájemné setkávání dílů má být různé, resp. opakující se po nejdelším možném cyklu. Ale prakticky: je potřeba vyměnit řetězovku. A při napínání řetězu si vždy párkrát pootočit kolem a měřit na víc místech.
morganzd psal:tomsth psal:"Z hlediska rovnoměrnosti opotřebení..."
Tohle je poměrně důležitý ;-) Tady se nebavíš o vytahání řetězu, ale opotřebení a to především těch koleček. Když maji lichej počet zubů kola a sudej počet článků řetězu, nemůže se stát, že na stejnej zub vyjde pokaždé stejnej článek (jasně, je jich hafo, takže spíš "stejná sada" článků). Jde o to, aby se rovnoměrně "probrušovaly" (jak to nazvat?) zuby na kolech a zároveň články. S vytaháním řetězu toto myslím nesouvisí.
(Jsem sice plnohodnotně vystudoanej strojař, ale živím se programováním )
Bingo! V případě lichýho poštu zubů kol nerovnoměrný opotřebení řetězu nehrozí (B6 má origo tušim 15/45, kdyžtak mě někdo opravte), ale pokud někdo dá pastorek třeba 16z, tak se stane co jsi psal - nějaká sada článků bude chodit přes pastorek časteji než zbytek řetězu a nerovnoměrný vytahání je na světě..ale stejně k tomu může dojít i při lichym počtu zubů jak psali ostatní výš - větev v řetězu, přešponovanej řetěz a projetí výmolu, stavění na zadní přes spojku atd.
tomsth psal:morganzd psal:tomsth psal:"Z hlediska rovnoměrnosti opotřebení..."
(Jsem sice plnohodnotně vystudoanej strojař, ale živím se programováním )nějaká sada článků bude chodit přes pastorek časteji než zbytek řetězu
nerozumím, jako že nějaká sada článků bude chodit častěji a jiná sada ten pastorek obejde zkratkou? bych neřekl
jináč jsem ochotnej vzít argument toho, že se vlivem lichých či sudých zubů na rozetě a pastorku může stát, že se jeden článek řetazu při své cestě dokola dotýká stále stejného zubů na rozetě i pastorku, jenže vzhledem k počtu článků a k počtu třeba zubů na pastorku je jasný, že to platí i u dalších několika článků, které se taky dotýkají stejných zubů, tím pádem jsme u pravidelnosti a nevidím důvod k tomu, aby se někde něco vytahovalo víc. Takže za mě pořád platí to, že nepravidelné vytahaní je způsobeno nepravidelným silovým působením na řetaz (prudký plyn, podřazení, spojčení, propnutí při zhoupnutí)
nicola.foxx psal:To Morganzd:
To ti prijde spravne? Jako ze kdyz neprijde pokazdy stejna sada valecku na ten jeden zoubek, tak se to vic opotrebuje?????
No ty woe du na brko, at tomu rozumim
To v tom pripade chudaci mistri na kolech s prehazovackou
Né víc, ale stejnoměrnějc. prostě je lepčí, když se to jakože střídá
GSF 600 S '99
Už na tuhle diskusi dlabu, prostě si vystačim s tim, že když budu mít lichý počty zubů, nepřešponovanej řetěz a nebudu dělat na motyce viny, tak se pravděpodobně vše opotřebuje stejnoměrně tak jak má.
tomsth psal:Už na tuhle diskusi dlabu, prostě si vystačim s tim, že když budu mít lichý počty zubů, nepřešponovanej řetěz a nebudu dělat na motyce viny, tak se pravděpodobně vše opotřebuje stejnoměrně tak jak má.
hlavne nejezdi v desti pac to temu retezu da uplne nejvic na prdel
Billy psal:tomsth psal:Už na tuhle diskusi dlabu, prostě si vystačim s tim, že když budu mít lichý počty zubů, nepřešponovanej řetěz a nebudu dělat na motyce viny, tak se pravděpodobně vše opotřebuje stejnoměrně tak jak má.
...já to skoušel ve škvrtek cestou do Brna kousek tlačit, ale nebylo to vono
- BANDIT FOREVER, FOREVER BANDIT -
Michal Dk psal:Marián psal:no je to v prdeli, uz mi odchazi do vecnejch lovist druhej retez, asi zkusim jinou znacku, houno to vydrzi
a to se o to staram rek bych primerene.Taky mě to sralo tak jsem pořídil kardan.
...sam mezi jebkarema...
Billy psal:tomsth psal:Už na tuhle diskusi dlabu, prostě si vystačim s tim, že když budu mít lichý počty zubů, nepřešponovanej řetěz a nebudu dělat na motyce viny, tak se pravděpodobně vše opotřebuje stejnoměrně tak jak má.
Stačí častěji mazat a je to úplně fuk. Nebo mazat neustále - Scottoiler
no a co ked mam origo kolecka od suzukiho (mne sa zda ze to je 15/47) a 112 clankovu retaz a po 16000 je nepravidelne vytahana
daval som pred sezonouu novu sadu (JT+DID) a stale mi klepe na prednom kolecku ako svina ..mam cca 1000km
Klepe? to je divné přirovnání,to by asi nemělo! a je to určitě řetězem? když dáš novou řetězovku (tedy většinou) tak chvilku je hlučnější než si sedne řetěz na kolečka,ale aby tam něco klepalo :surprised::idontknow:
když to jede,je to OK
neviem ci klepe je to spravne slovo, ale je jednoducho hlucna...pocujem kazdy clanok na prednej rozete...dufal som ze to casom prejde (ako si mi zdenku pisal) a aj som chvilu mal pocit, ze to utichlo, ale minule som ju tlacil tak 100metrov a hluku bolo dost
skusim dat dole dekel a pozriet sa na to, ale koliecko sa mi dole davat nechce...
Maticu som poistil nejakym proLock sajrajtom...
mazo psal:neviem ci klepe je to spravne slovo, ale je jednoducho hlucna...pocujem kazdy clanok na prednej rozete...dufal som ze to casom prejde (ako si mi zdenku pisal) a aj som chvilu mal pocit, ze to utichlo, ale minule som ju tlacil tak 100metrov a hluku bolo dost
skusim dat dole dekel a pozriet sa na to, ale koliecko sa mi dole davat nechce...
....pokud jsi tam měl předtím kolečko origo od Suzuki tak Ti to trošku hlučnější může přijít.
JT na kolečkách nedělá ten gumový silentblok, na origu je.
.....pořád lepší rychle než nebezpečně....dáme drink
kojaksro psal:mazo psal:neviem ci klepe je to spravne slovo, ale je jednoducho hlucna...pocujem kazdy clanok na prednej rozete...dufal som ze to casom prejde (ako si mi zdenku pisal) a aj som chvilu mal pocit, ze to utichlo, ale minule som ju tlacil tak 100metrov a hluku bolo dost
Maticu som poistil nejakym proLock sajrajtom.......pokud jsi tam měl předtím kolečko origo od Suzuki tak Ti to trošku hlučnější může přijít.
JT na kolečkách nedělá ten gumový silentblok, na origu je.
to hej, ten origo silentblok sa mi pacil ale musel prec...
no uvidime ako to bude dalej
mazo psal:neviem ci klepe je to spravne slovo, ale je jednoducho hlucna...pocujem kazdy clanok na prednej rozete...dufal som ze to casom prejde (ako si mi zdenku pisal) a aj som chvilu mal pocit, ze to utichlo, ale minule som ju tlacil tak 100metrov a hluku bolo dost
to přeskakování a rachocení mi dělá řetaz dyž je nenamazanej
Pajk psal:já naopak, jinej než Rkčko nechci, zatím má 40 a stav , mám pocit že budu měnit dřív rozvoďák wogo.
a zatahnul si nekdy poradne za heft?ja tomu teda nerozumim,ty mas furt origo a me se schyluje na 3 retez...
taky se mi zda ze boucha, je takovej nejakej divnej,nepravidelne vytahanej a vubec
...sam mezi jebkarema...
Koldan psal:to přeskakování a rachocení mi dělá řetaz dyž je nenamazanej:cool:
ake preskakovanie? :surprised:
namazany z fabriky bol poriadne...musel som cistit vsetko na podvozku..mal som ho rovno ocistit. Neskoro ale predsa som ocistil a poriadne namazal valvolineom...takze na toto si stazovat nemoze :headshake:
no ja jen,ze mi to pripada docela zvlastni,neumim si normalne vysvetlit takovou malou vydrz retezu...
umim si predstavit,ze by mi retez vydrze takhle dlouho, kdybych jezdil plynule do 120,jinak ne.
ale ja to rad vytocim na 8-10 tisic,aby to taky trosku jelo
...sam mezi jebkarema...
Nadávno sem dával na starou B12 řetěz ČZ a kola JT a cvaká to taky. Na tatové B6 taky ČZ a JT a taky cvaká. Je to asi fakt tou gumou na kolečku,proto na svoju K6 koupím kolečko origo,možná celou sadu a bude klid
Dřív bylo fšecko lepší... :-)
No já mám teďka tu 1250 a mám ne ní najeto 7000kilásků a taky ten řetěz slyším o něco možná víc než u starého bandita co jsem měl.... ale je fakt když ho namažeš,tak se stiší!!! bez toho šustění a cvakání to úplně nepůjde asi nikdy,ledáááá žebys tam dam dal kardan nebo řemen!! taky tomu pomůže ta guma na tom předním kolečku u originálu že je to tišší......asi si budeš muset zvaknout,nebo koupit jinou novou řetězovku a to je asi čovina !!
když to jede,je to OK
ty wogo, nic neslyšim mám to i při tomhle náběhu tichý. Se div, že to cvaká když nejspíš jezdeš na sucho. Řek bych, že hodně záleží jak mu dáš kopr hned vod začátku bez dobrý údržby, většinou hodně lidí to má zbytečně přešponovaný, tak pujde do kytek podstatně dřív.
ja to sponoval ted potreti za 20tis., takze o presponovani nemuze byt ani rec,mazal sem prakticky pred kazdou jizdou,ted sem tam dal scooiler,takze vopravdu si to neumim vysvetli,no ale jak to tak sleduju,tak pajkoj vydrzi vsechno nejak moc dlouho...
tos kupoval v nakym salonu vod ufounu ne?
...sam mezi jebkarema...
Marián psal:ja to sponoval ted potreti za 20tis., takze o presponovani nemuze byt ani rec,mazal sem prakticky pred kazdou jizdou,ted sem tam dal scooiler,takze vopravdu si to neumim vysvetli,no ale jak to tak sleduju,tak pajkoj vydrzi vsechno nejak moc dlouho...
tos kupoval v nakym salonu vod ufounu ne?
řetěz máš mazat zahřátej, takže po jízdě
Je dobře, že jedu tak pomalu, protože možná jedu špatným směrem.
kolikrát dotahuješ to nevypovídá nic vo tom jestli jezdíš s přešponovanym, nebo ne. Nechci dělat chytřejšího než je pan Suzuki, ale to co doporučujou v manuálu průhyb řetězu 20 -30 mm je podle mě málo a je to přešponovaný a kórt kdo jezdí ve dvou, tak to je úplně v .
nicola.foxx (Člen) 17.05.2010 12:42:17 Offline |
Pajk psal:kolikrát dotahuješ to nevypovídá nic vo tom jestli jezdíš s přešponovanym, nebo ne. Nechci dělat chytřejšího než je pan Suzuki, ale to co doporučujou v manuálu průhyb řetězu 20 -30 mm je podle mě málo a je to přešponovaný a kórt kdo jezdí ve dvou, tak to je úplně v .
Kdyz jsem to napnul na 20 - 30 mm se zadnim kolem na zemi a ne na centralu, tak jsem nemel problem sam i ve dvou. Pak si na to pro sichr jeste sednu a zkusim to s moji malickosti a je to v pohode.
Pajk psal:kolikrát dotahuješ to nevypovídá nic vo tom jestli jezdíš s přešponovanym, nebo ne. Nechci dělat chytřejšího než je pan Suzuki, ale to co doporučujou v manuálu průhyb řetězu 20 -30 mm je podle mě málo a je to přešponovaný a kórt kdo jezdí ve dvou, tak to je úplně v .
myslím, že pan Suzuki to má spočítaný tak, že když je mašina na bočáku a nastavíš průvěs 2-3 cm, tak je to přeně ta vůle co je potřeba k vychytání právě té potřebné nejdelší vzdálenosti, kdy se pastorek, osa kyvky a rozeta dostanou do osy, tím pádem ani zatížení znát nemusí, stačí mu geometrie
Pajk psal:hm, ale právě v tuhle chvíli je ten řetěz prakticky jen s minimální vůlí a už se zbytečně šponuje a natahuje a někde se to musí projevit.
Já mám vyzkoušeno 45 mm na bočáku a nikdy už míň
kuwa dyk to už máš vytahané jak Kellyho nafukovačka kozy
ross psal:Marián psal:ja to sponoval ted potreti za 20tis., takze o presponovani nemuze byt ani rec,mazal sem prakticky pred kazdou jizdou,ted sem tam dal scooiler,takze vopravdu si to neumim vysvetli,no ale jak to tak sleduju,tak pajkoj vydrzi vsechno nejak moc dlouho...
tos kupoval v nakym salonu vod ufounu ne?řetěz máš mazat zahřátej, takže po jízdě
Špatně, řetěz se maže studený.
Fidzi psal:ross psal:Marián psal:ja to sponoval ted potreti za 20tis., takze o presponovani nemuze byt ani rec,mazal sem prakticky pred kazdou jizdou,ted sem tam dal scooiler,takze vopravdu si to neumim vysvetli,no ale jak to tak sleduju,tak pajkoj vydrzi vsechno nejak moc dlouho...
tos kupoval v nakym salonu vod ufounu ne?řetěz máš mazat zahřátej, takže po jízdě
Špatně, řetěz se maže studený.
špatně, řetěz se maže za jízdy
Koldan psal:Fidzi psal:ross psal:
řetěz máš mazat zahřátej, takže po jízděŠpatně, řetěz se maže studený.
špatně, řetěz se maže za jízdy
špatně, řetěz se maže po jízdě
nicola.foxx (Člen) 18.05.2010 14:59:55 Offline |
Fidzi psal:Dobrá, tak jinak. Proč se maže řetěz po jízde
Mozna to muze bejt tim, ze se to mazivo pohybem zahrejva, tim je vic ridkej a tak to z toho retezu muze odlitavat. Se podivej na zadni kolo jak neni zajebany vot maziva.
nicola.foxx psal:Fidzi psal:Dobrá, tak jinak. Proč se maže řetěz po jízde
Mozna to muze bejt tim, ze se to mazivo pohybem zahrejva, tim je vic ridkej a tak to z toho retezu muze odlitavat. Se podivej na zadni kolo jak neni zajebany vot maziva.
no vono totiž pokáď nesceš mít zaliskaný kolo, tak to mušíš čtvthoďku po tem co to stříkneš utřít hadrů. Mazivo už by mělo být tam gde má být a to co setřeš je jen přebytek případně zbytky ztekucovače, kterej právě ředí mazivo, aby sa dostalo na sfé místo a kerej by se měl vypařit aj sam.
nicola.foxx (Člen) 18.05.2010 15:45:43 Offline |
Koldan psal:no vono totiž pokáď nesceš mít zaliskaný kolo, tak to mušíš čtvthoďku po tem co to stříkneš utřít hadrů. Mazivo už by mělo být tam gde má být a to co setřeš je jen přebytek případně zbytky ztekucovače, kterej právě ředí mazivo, aby sa dostalo na sfé místo a kerej by se měl vypařit aj sam.
No jak pises. Vono se to vodpari samo Akorat, ze me se to porad vodparuje na to zadni kolo Ale nevotiram to tou hadrou jak pises. Ale zase to ma vetsinou cas na vodpareni aspon 12h.
Letos mi pan Jezisek(zase z moji kapsy) udela radost se scotem a bude kliiiiiiiid
ne, né je v pohodě, akorát dobře zajetej
hovno budeš to mít zajebaný ještě víc
Jinak řetěz se moc po jízdě nedoporučuje mazat bez předchozího vočištění.
Protože vodlétající mazivo který ulpělo po jízdě na povrchu řetězu, tak za jízdy se na něj nabalil prach a teď na starý mazivo nastříkám nový mazivo do pěkně roztaženýho řetězu. No a to nový řídký mazivo sebou vezme do vnitř i ty nachytaný částice prachu se starym mazivem a je z toho na kluznejch místech pěkná brusná pasta.
nicola.foxx psal:Fidzi psal:Dobrá, tak jinak. Proč se maže řetěz po jízde
Ze zahřátého maziva rychlejí vytěkají rychleji ředidla(třeba nízkovroucí benzín) a to mazivo se nemusí dostat v dostatečné míře ke kroužkům. Proto se před jízdou vyčistí, namaže, nechá 15-20min a otře přebytečné množství z válečků. Ale ať si to každý dělá dle svého :) Já problémy s životností řetězu nemám.
Fidzi psal:Dobrá, tak jinak. Proč se maže řetěz po jízde
mi to říkal Sršeň, prej se má mazat zahřátej řetěz
ale možná kecal
tak to mažu po jízdě a na životnosti stejně hovno poznám
Stránky: 1