Nejsi přihlášen
Samovolné napnutí sekundáru
Zdar a sílu všem, může mi někdo logicky vysvětlil, jak je možný, že vlivem tepla se řetěz místo roztahování stahuje? Nastavil jsem předepsanou vůli na sekundáru, vše ok a po celodením ježdění se prostě dotáhnul tak, že měl jen minimální vůli.
Jinak řetěz je naprosto v pořádku, tzn. není nepravidelně vytahanej, dál je to klasická DID_ka, hřídel zadního kola se vůbec nepohnula atd.!!!! Logicky si to nedokážu vysvětlit. Jo a po vychladnutí stroje - druhý den jsem to zkontroloval a vůle byla v normě.
"Burn rubber, not your soul"
Re: Samovolné napnutí sekundáru
Ondráš psal:Jo tos psal, že neni...
Tak nevim.
Neznám materiál, který by se při ohřívání smršťoval...
Jediná výjimka těhle pravidlech je voda, ale ta to má při ochlazování.
... jako kdybych to neviděl na vlastní oči tak .... No asi navštívím Dr. Chocholouška, protože jinak nevím. Na počátku měl průvěs řekněme cca skoro 2,5 - 3 cm a na konci projížďky sotva cenťák Prostě se dopnul jak prase! A po vychladnutí zase povolil Kuwa jak je to možný!!!!
Ondráš psal:Jo tos psal, že neni...
Tak nevim.
Neznám materiál, který by se při ohřívání smršťoval...
Jediná výjimka těhle pravidlech je voda, ale ta to má při ochlazování.
foukni si horkovzduškou na péro a uvidíš,jak se smrskne
jo,kurva to je technická,tak odpověď je nevím
...a bude hůř!
Jen taková domněnka..netlemte se..
Pokud máš například trochu v prdeli tlumič a jezdíš na tom..tak si kecne,že jo..No a měl by se jako vrátit do původní pozice..pokud je ovšem v cajku..jestli neni, tak třeba může nějakej čas po zatížení trvat, než se samovolně do tej původní polohy vytáhne..
Jen to zkoušim, ale přinde mi to trochu i logický..no ne? Že je vlastně po jízdě úhel kyvky jinej,než když ti to třeba celej den stojí na centrálu a všechno je to povolený..chápeš??
PURE NAKED BIKE!
Koldan psal:vopravdu nejni nepravidelně vytahanej? zkoušel jsi pootočit kolem a opět to kontrolovat?
... no je to v prdeli. Tak jsem si připustil, že jsem zralej pro Chocholouška. Takže pánové, vytahný není - kontroloval jsem každej cenťák, řetězovka je zánovní, prostě vše nasvědčuje dlouhému a poklidnému životu, jenže .... Znovu jsem dneska přijel z projížďky a jaký nebylo překvápko - ZASE SE TA DOTÁHLA! Sice ne tak na krev, ale dotažená každopádně je. A jak vychladne mašina, je to zase v normálu. Tož je to UFO!
no tak kurva někde je chyba jinak to neni možný. Co ten centrál jak psal Meloun? Povolený kolo, v závit na matce, nebo ose, ložiska v kole a tlumící gumový vložky rozety? Nevim, pak už jen uložení kyvky a hejbací motor
Tak to povol trochu víc za studena a ser na to..pokud nejni nic viditelnýho nebo nějakej citelnej vakl někde..
A k tej roztažnosti matroše..řešil jsem to v práci taky a neni to taková prdel jak se zdá..představte si kruh..ocelovej..cca 15cm v průměru a kalibrovaná díra v něm cca 4 cm..(na formu)..a ta ďoura v něm se při ohřátí zmenšovala..logicky..páč se to roztahuje všema směrama..no né? Koumáního tři prdele až se to nakonec nechalo slíznout o pár setin, aby to chodilo..Co tím chci vlastně říct?Sám už nevim..jen,že možný je snad všechno....pardon.. a to hodně..
PURE NAKED BIKE!
... pánové díkas všem za možné i nemožné rady. Sám jsem z toho trotl do Zkontroloval jsem vše, co jste říkali. Jediný co nemůžu nějak detailně zkontrolovat je ten centrál, na něj jsem hodil jen pouhý oko a "zdá" se být naprosto v pořádku. Ani při jízdě jsem s tím neměl problém, že by jako netlumil, nebo tak něco. Prostě roztažnost materiálu za tepla mi je tak nějak bližší, než smrsknutí Ale házím na to Prostě jak psal Meloun, povolím to tak, aby se to při zahřátí nevyšponovalo na krev a na to!
Bombarďák psal:... pánové díkas všem za možné i nemožné rady. Sám jsem z toho trotl do Zkontroloval jsem vše, co jste říkali. Jediný co nemůžu nějak detailně zkontrolovat je ten centrál, na něj jsem hodil jen pouhý oko a "zdá" se být naprosto v pořádku. Ani při jízdě jsem s tím neměl problém, že by jako netlumil, nebo tak něco. Prostě roztažnost materiálu za tepla mi je tak nějak bližší, než smrsknutí Ale házím na to Prostě jak psal Meloun, povolím to tak, aby se to při zahřátí nevyšponovalo na krev a na to!
jak říkáš,trošku povol,vono se tomu hovno stane..
Taky jezdím s volnějším řetězem..
Mistr volnejch řetězů je šmoula-koumák,
jeho Karkulce trvale visí jednou někdo vyprávěl,
že mu do něj zespoda kopnul a řetěz mu spadnul z rozety
Ovšem šmoula to popírá tak nevim..
...a bude hůř!
rikate roztaznost teplem? a retez se smrsti?
no jestli to nebude tim ze se material roztahuje teplem a tudiz se roztahne pastorek rozeta, roztahne - prodlouzi se kyvka atd.. a pak mm k mm a je z toho napnuty retez ono pruves v cm retezu je zavisly na mm v prutahu.
proste po zahrati je mozne ze dojde ke zkraceni, a retez je tvrda pevna ocel a ta ma malou roztaznost, mensi jak hlinik co je motor a kyvka ...
B12 neni uz je autobus :)
Smoula.koumak (Člen) 30.06.2010 10:49:59 Offline |
karlos100 psal:Bombarďák psal:... pánové díkas všem za možné i nemožné rady. Sám jsem z toho trotl do Zkontroloval jsem vše, co jste říkali. Jediný co nemůžu nějak detailně zkontrolovat je ten centrál, na něj jsem hodil jen pouhý oko a "zdá" se být naprosto v pořádku. Ani při jízdě jsem s tím neměl problém, že by jako netlumil, nebo tak něco. Prostě roztažnost materiálu za tepla mi je tak nějak bližší, než smrsknutí Ale házím na to Prostě jak psal Meloun, povolím to tak, aby se to při zahřátí nevyšponovalo na krev a na to!
Ovšem šmoula to popírá tak nevim..
co to meleš
to ti vyprávěl Kojaksro, ten ale Karkuly za střízliva nikdá neviděl
Naopak jsem zjistil, že prej dopínám zbytečně moc, pak se nepravidelně vytahá
Bandit v lese :-))
Smoula.koumak psal:karlos100 psal:Bombarďák psal:... pánové díkas všem za možné i nemožné rady. Sám jsem z toho trotl do Zkontroloval jsem vše, co jste říkali. Jediný co nemůžu nějak detailně zkontrolovat je ten centrál, na něj jsem hodil jen pouhý oko a "zdá" se být naprosto v pořádku. Ani při jízdě jsem s tím neměl problém, že by jako netlumil, nebo tak něco. Prostě roztažnost materiálu za tepla mi je tak nějak bližší, než smrsknutí Ale házím na to Prostě jak psal Meloun, povolím to tak, aby se to při zahřátí nevyšponovalo na krev a na to!
Ovšem šmoula to popírá tak nevim..co to meleš
to ti vyprávěl Kojaksro, ten ale Karkuly za střízliva nikdá neviděl
Naopak jsem zjistil, že prej dopínám zbytečně moc, pak se nepravidelně vytahá
pravda,byl to kojaksro
a co to povídáš,tys nikdá řetěz nedopínal
...a bude hůř!
pavlikbary (Člen) 30.06.2010 11:02:58 Offline |
Peka psal:rikate roztaznost teplem? a retez se smrsti?
no jestli to nebude tim ze se material roztahuje teplem a tudiz se roztahne pastorek rozeta, roztahne - prodlouzi se kyvka atd.. a pak mm k mm a je z toho napnuty retez ono pruves v cm retezu je zavisly na mm v prutahu.
proste po zahrati je mozne ze dojde ke zkraceni, a retez je tvrda pevna ocel a ta ma malou roztaznost, mensi jak hlinik co je motor a kyvka ...
taky jsem to chtel napsat a muj kamarad kterej dela motyky hodne mi onehda doporucil serizovat retez v rozporu s navodem a na serizeni na ni nekoho posadit a pak serizovat a nikdy zadnej problem a rekl bych ze to moc koumas od tam ta vule prece je ne?
pavlikbary (Člen) 30.06.2010 11:18:59 Offline |
ja mam na svym retezu (CZ 530) namotano cca 10000 dopinal jsem jednou a to byla spis kontrola nebylo co dopinat a stale je v perfektni kondici a cistim a mazu kazdejch cca. 500 km
Bombarďák psal:Koldan psal:vopravdu nejni nepravidelně vytahanej? zkoušel jsi pootočit kolem a opět to kontrolovat?
... no je to v prdeli. Tak jsem si připustil, že jsem zralej pro Chocholouška. Takže pánové, vytahný není - kontroloval jsem každej cenťák, řetězovka je zánovní, prostě vše nasvědčuje dlouhému a poklidnému životu, jenže .... Znovu jsem dneska přijel z projížďky a jaký nebylo překvápko - ZASE SE TA DOTÁHLA! Sice ne tak na krev, ale dotažená každopádně je. A jak vychladne mašina, je to zase v normálu. Tož je to UFO!
máš ho přepnutej. Nastav větší vůli a budeš mít klid. Nevim čim to je, ale stalo se mi to taky (na prvních killerech sem místo ježdění na harmanci povoloval řeťěz)
Lihy psal:Bombarďák psal:Koldan psal:vopravdu nejni nepravidelně vytahanej? zkoušel jsi pootočit kolem a opět to kontrolovat?
máš ho přepnutej. Nastav větší vůli a budeš mít klid. Nevim čim to je, ale stalo se mi to taky (na prvních killerech sem místo ježdění na harmanci povoloval řeťěz)
... jenže to bych mo musel za studena nastavit min. o 1,5 cm volnější a to se mi zdá už moc! Zase nechci, aby mi někde spadnul v zatáčce. Pořeším to tak, že mu maličko přidám - ne moc a ať se dotahuje jak se dotahuje. Divný ale je, jestli ta teplota, která tam na to působí je dostatečná k tomu, aby se všechno roztáhlo - teď myslím tu kyvku, pastorek atd. No nevím, beru fakta a ty jsou takový, že se mi řetěz napne a po vychladnutí zase povolí Ale moudrej z toho nikdy nebudu
HynekC psal:To bývá běžně u řetězů (sice jsme se ve škole učili že se teplem železo roztahuje ale u řetězu to bývá naopak).
Bych teda spíš řekl, že řetěz a lišta maji jinou teplotní roztažnost, než že by se řetěz smršťoval.
Vše staré opěvuji a nic nového mi nevoní.
Ondráš psal:HynekC psal:To bývá běžně u řetězů (sice jsme se ve škole učili že se teplem železo roztahuje ale u řetězu to bývá naopak).
Bych teda spíš řekl, že řetěz a lišta maji jinou teplotní roztažnost, než že by se řetěz smršťoval.
máš pravdu,prostě ve finále(po zahřátí) je řetěz našponovanej na listě
Bombarďák psal:Lihy psal:Bombarďák psal:
... no je to v prdeli. Tak jsem si připustil, že jsem zralej pro Chocholouška. Takže pánové, vytahný není - kontroloval jsem každej cenťák, řetězovka je zánovní, prostě vše nasvědčuje dlouhému a poklidnému životu, jenže .... Znovu jsem dneska přijel z projížďky a jaký nebylo překvápko - ZASE SE TA DOTÁHLA! Sice ne tak na krev, ale dotažená každopádně je. A jak vychladne mašina, je to zase v normálu. Tož je to UFO!máš ho přepnutej. Nastav větší vůli a budeš mít klid. Nevim čim to je, ale stalo se mi to taky (na prvních killerech sem místo ježdění na harmanci povoloval řeťěz)
... jenže to bych mo musel za studena nastavit min. o 1,5 cm volnější a to se mi zdá už moc! Zase nechci, aby mi někde spadnul v zatáčce. Pořeším to tak, že mu maličko přidám - ne moc a ať se dotahuje jak se dotahuje. Divný ale je, jestli ta teplota, která tam na to působí je dostatečná k tomu, aby se všechno roztáhlo - teď myslím tu kyvku, pastorek atd. No nevím, beru fakta a ty jsou takový, že se mi řetěz napne a po vychladnutí zase povolí Ale moudrej z toho nikdy nebudu
Já to dělám tak, že postavim motorku na centrál a řetěz napnu tak aby se dal (silou) zepoda dotlačit na kyvku (jen se dotknout), takhle mi to bylo porazeno mechanikem a tak to tak dělám. No problem i když si někde skočim....
já to napínám tak, aby když si na to sednu a drbnu nohou do řetězu, tak aby byl krapet volnej, ne našponovanej.....prostě plus mínus....
a funguje to
Stránky: 1