Nejsi přihlášen
Nejde elektrika
Zdravím.menil jsem o kroužek na alternátoru.vse zapojil ale zapomel jsem na kostru.(starter jako by zteží protocil).Kostru jsem teda dal na alternátor ale jak jsem zapojoval baterku tak jiskra a už nefunguje vůbec nic.pojistky jsem zkoukl a vypadají všechny ok.nema stim někdo nějakou zkušenost ?Mám dát všechny nové pojistky? neodrovnal jsem baterku?Díky za radu
Re: Nejde elektrika
Na levé straně pod bočním plastem je tuším pojistka 30A u cívky startéru. Ta bude spálená. Jo a příště začni zapojovat na baterce napřet plus a až potom mínus,tým se vyhneš tomu jiskření v případě škrtnití šroubovákem atd....
Dřív bylo fšecko lepší... :-)
Re: Nejde elektrika
Tak to mi připomíná zábavnou historku i když je to o 220V. Před čtvrtstoletím, kdy jsme se čerstvě nastěhovali do bytu v Práglu, jsme neměli ještě zapojený hodiny a paní chtěla mermomocí svítit a vařit, tak jsem šel na chodbu otevřel budník a tam co mají přijít hodiny vyděl krásné tři zaizolované kabely, tak jsem je odizoloval spojil dohromady a cvakl jističem......
....ozvala se pěkná šlupka doprovázená velkým světelným výbojem. Asi tak 5 minut jsem s nataženýma rukama chodil po chodbě a čekal až oči opět začnou vidět. Paní přiběhla v němém úžasu, že co to bylo za ohňostroj a zda jsem se neproměnil na čmoudící škvarek. .....
....Když jsem se konečně rozkoukal a čuměl na mírně očasezené dráty v budníku, tak v ten moment mi to došlo. Ty 3 kabely, které jsem spojil byly samozřejmě 3 samostatné fáze, které měly projít hodinami. Tímto experimentem se mi podařilo vyhodit hlavní jistič v paneláku, který jsem za dobrou půlhodinu následně za pomoci dvou sousedek našel ve sklepě. Ty mi pak děkovaly, že jsem šikovnej a že je to prej každou chvilku (v té době se tam stěhovalo několik partají ).
Druhý den, když přišli z energetiky zapojit hodiny, tak museli provést řádnou revizi, páč se podezíravě koukali na ty lehce ohořelé kabely. Toť vše k mé elektrikářské zkušenosti.
Pamatujte - chybama se člověk učí.
http://www.youtube.com/watch?v=_6wO6nK5mOQ
Lepší někdy, než nikdy.
Stránky: 1