Nejsi přihlášen
IT Najde se tu nějaký síťař který by měl chvilku ...
Chlapi
třeba Ondraš nebo někdo podobný děláte tady někdo siťařinu a mohl by mi poradit s návrhem podsíťování...
a měl by chvilku mi s tím pomoct a vysvětlit ať se ozve...
Re: IT Najde se tu nějaký síťař který by měl chvilku ...
Fik-B6S psal:Chlapi
třeba Ondraš nebo někdo podobný děláte tady někdo siťařinu a mohl by mi poradit s návrhem podsíťování...
a měl by chvilku mi s tím pomoct a vysvětlit ať se ozve...
a co si predstavujes?
Vzdy muze byt hur :-)
tak já sem pisnu pár dotazů...
Když mám danou topologii tak na všech routrech musím přídělit adresy rozhraní?
tedy když mám k routeru připojeny 3 segmenty tak každý segment má svoje rozhraní a musím mu přidělit IP a kdyby měl jedensegment více rozhraní tak taky přidělím vice IP...
Když mám přidělení ip např 150.92.2.0 jako podsíť a u IP stanic .18 - .30 (- .25) co to znamená v té závorce? před ní je rozmezí ip pro danou podsíť ale co je v závorce...
kojaksro psal:... tomu já říkám MATRIX......
Matrix není svět je to systém....
nicola.foxx (Člen) 13.12.2008 18:06:45 Offline |
Fik-B6S psal:tak já sem pisnu pár dotazů...
tedy když mám k routeru připojeny 3 segmenty tak každý segment má svoje rozhraní a musím mu přidělit IP a kdyby měl jedensegment více rozhraní tak taky přidělím vice IP...
Když mám přidělení ip např 150.92.2.0 jako podsíť a u IP stanic .18 - .30 (- .25) co to znamená v té závorce? před ní je rozmezí ip pro danou podsíť ale co je v závorce...
Jestli to teda chapu spravne, tak mas router a do toho mas hozeny dalsi routery. Predpokladam, ze to je pracovni a nebo preposkytovani internetu napr v baraku. Takze bych to mel nastaveny tak, ze jeden je hlavni a pres ten se leze ven ze vsech segmentu a ma nejakej wan port na kterym je adresa trebas 192.168.1.1. Na tom hlavnim se da nastavit routovani z adresy trebas 10.0.1.1 (coz je druhej segment) na 192.168.1.1 a tim je zajistena komunikace mezi temadle segmentama. Stejne se to podle me da nastavit pro xxxxx dalsich segmentu podle vlastnosti routeru.
Pomohlo? Kdyby ne, tak to upresni na co to je a co to ma delat. Je opravdu poterba tolik segmentu? Neda se to sjednotit do jednoho? Nebo potrebujes mit nastaveny to, ze se zarizeni mezi segmentama nevidi?
Žiju jen jednou a tak jezdím podle pravidel stanovených manželkou.
neber to prakticky je to do školy dostanu zdadnou topologii sítě kde budou vyznačené jednotlivé sezmyenty a jejich propojení... dostani jen prefix 125.10.2.0/24
mým úkolem bude oadresovat to tak jsem chtěl jen vědět to co je psané výše že když mám roater zda se davaj ip všem rozhraním a dané ip má asi patřit do podsítě(segmentu). když jsem koukal na ty ip ve vysledku příkladu tak u ip stanic byl rozsah a za ním (- .20) to nevím co tím básník myslel
Fik-B6S psal:neber to prakticky je to do školy dostanu zdadnou topologii sítě kde budou vyznačené jednotlivé sezmyenty a jejich propojení... dostani jen prefix 125.10.2.0/24
mým úkolem bude oadresovat to tak jsem chtěl jen vědět to co je psané výše že když mám roater zda se davaj ip všem rozhraním a dané ip má asi patřit do podsítě(segmentu). když jsem koukal na ty ip ve vysledku příkladu tak u ip stanic byl rozsah a za ním (- .20) to nevím co tím básník myslel
ze ty chodis na banskou
Bingo
Jak to že jsi na to přišel?
Ono se to učilo a psalo když jsem ležel v nemoznici ttak to musím dohánět...
Fik-B6S psal:Ono se to učilo a psalo když jsem ležel v nemoznici ttak to musím dohánět...
jednou se na nejakou podobnou prednasku nahlidl a nestacil se divit radeji si se sitemi poradim prakticky
praxe je tam dost máme na odřízlé učebně routery a switche vše se nastavuje tak že praxe dost...
Byl tu vznesen dotaz na moji maličkost, tak se tedy přidám. Já se sice nepovažuji za síťaře, ale zkusim to.
Fik-B6S psal:tak já sem pisnu pár dotazů...
No... Adresy rozhraní. Předpokládám, že přiděluješ IPv4 (ale i IPv6 je podobná). Ano. pokud chceš s něčím komunikovat tak musíš vědět kde to, to jest musí to mít adresu. To že se přiděluje IP adresa je aby se s tím lépe pracovalo adminům. Stejně se nakonec tahle IP adresa přeloží na hardwarovou adresu (MAC adresa) podle routovacích tabulek a podle toho se jede. Když si vezmeme ISO/OSI model, tak komunikace na úrovni MAC adrese je spojová, tedy druhá vrstva, nad ní je síťová, tedy třetí vrstva a tam pracuje protokol IP. To jen tak mimochodem.
Adresy jsou buď statické (neplést statické a veřejné IP adresy) a nebo dynamické. Jak z názvu vyplývá, tak statické se nemění a dynamické se nemění (ikdyž ne tak úplně). Dynamické přiděluje DHCP server a pomocí něho se dozví váš počítač nejen adresu svoji a masku sítě do které se přihlašuje spolu s adresou brány, ale třeba i DNS servery. Doplním, že díky této vymoženosti můžete napsat např. www.seznam.cz a nemusíte si pamatovat že IP adresa Seznamu je 77.75.76.3. DHCP server může být nakonfigurován tak, že podle MAC adresy přiděluje stejné síťovce stejnou adresu, kterou pro ni má rezervovanou a ta může být klidně veřejná, ale to už zabíhám moc daleko.
Tobě jde asi o to, že máš 3 segmenty a potřebuješ vyřešit jejich adresaci. To se dělá pomocí tzv. masky. Doufám, že jsem zadání pochopil dobře.
Jak to říct krátce... Masek je víc druhů. Třída A,B,C a podle toho i oktety, které je určují (A - první oktet, B - první a druhý...). Dám příklad. Máš bránu s adresou 192.168.100.1 a masku 255.255.255.0 (třída C). To znamená, že zařízení v této síti budou mít adresu 192.168.100.XXX, kde XXX se nahradí číslem 1-254. Adresy s 0 a 255 se používají pro broadcasting (pokud se nepletu). Zkuste si zadat do příkazového řádku ping na adresu z vašeho rozsahu končící 255. Pokud to nepůjde, tak zkuste "ping -b" a ta daná adresa.
Ale abych pokročil. Když budeš mít masku 255.255.0.0 a stejnou bránu, tak adresy budou z rozsahu 192.168.XXX.XXX, kde zase XXX může nahradit libovolným číslem splňujícím podmínky výše popsané. Pokud zadáš masku 255.255.255.128, tak budeš mít k dispozici jen rozsah 192.168.100.1 až 192.168.100.128. Chápeš?
Ještě upozorňuji, že čísla v masce musí být vždy mocniny 2, takže třeba maska 255.255.255.15 neexistuje.
Maska se píše za adresu brány v tomto formátu 192.168.100.1/255.255.255.0.
No, jenže ajťíci jsou mrchy líný a vypisovat tam tu masku se jim kurva nechce, takže si řekli:
Je tam binární číslo, tak co kdybysme tam psali jen počet jedniček ze kterých je ta maska složená? Chápej, 255 je 2 na 8. (to je sice 256, ale my začínáme od 0 a ne od 1), takže maska zkráceně by pro můj příklad byla 192.168.100.1/24 a ekvivalentně k tomu i ostatní. 192.168.100.1/25 je 192.168.100.1/255.255.255.128. Ještě furt stíháme? Musíš si pamatovat, že ty čísla se dávají za sebou a zbytek se doplní nulou, takže 255.255.255.0 je 11111111.11111111.11111111.11111111.00000000 a 255.255.255.128 je 11111111.11111111.11111111.11111111.10000000.
Co je tam v té závorce nevím, ale myslím, že to znamená, rozsah IP adres, tedy v tvém případě 150.92.2.0 - 150.92.2.18 nebo 150.92.2.18.30 a tvým úkolem asi je vymyslet jakou minimální masku by ty sítě musely mít, aby se ti to netřískalo. Takže pokud máš 150.92.2.0 - 150.92.2.18, tak to je 19 adres a nejbližší vyšší mocnina 2 je 32, to je 2 na 5 a tudíž maska bude 255.255.255.224 a označení bude 150.92.2.0/29. Je to to co si myslel? No a podle toho pak uděláš zbytek s tím, že před lomítkem je výchozí adresa toho rozsahu a za lomítkem jak je ten rozsah velký.
Uff... to je zase román...
Snad je to, to co jsi myslel... Kdyby ne, tak jsem zkus dát úplné znění zadání a to nám snad pomůže víc.
Vše staré opěvuji a nic nového mi nevoní.
Ondráš psal:Byl tu vznesen dotaz na moji maličkost, tak se tedy přidám. Já se sice nepovažuji za síťaře, ale zkusim to.
No... Adresy rozhraní. Předpokládám, že přiděluješ IPv4 (ale i IPv6 je podobná). Ano. pokud chceš s něčím komunikovat tak musíš vědět kde to, to jest musí to mít adresu. To že se přiděluje IP adresa je aby se s tím lépe pracovalo adminům. Stejně se nakonec tahle IP adresa přeloží na hardwarovou adresu (MAC adresa) podle routovacích tabulek a podle toho se jede. Když si vezmeme ISO/OSI model, tak komunikace na úrovni MAC adrese je spojová, tedy druhá vrstva, nad ní je síťová, tedy třetí vrstva a tam pracuje protokol IP. To jen tak mimochodem.
Adresy jsou buď statické (neplést statické a veřejné IP adresy) a nebo dynamické. Jak z názvu vyplývá, tak statické se nemění a dynamické se nemění (ikdyž ne tak úplně). Dynamické přiděluje DHCP server a pomocí něho se dozví váš počítač nejen adresu svoji a masku sítě do které se přihlašuje spolu s adresou brány, ale třeba i DNS servery. Doplním, že díky této vymoženosti můžete napsat např. www.seznam.cz a nemusíte si pamatovat že IP adresa Seznamu je 77.75.76.3. DHCP server může být nakonfigurován tak, že podle MAC adresy přiděluje stejné síťovce stejnou adresu, kterou pro ni má rezervovanou a ta může být klidně veřejná, ale to už zabíhám moc daleko.
Tobě jde asi o to, že máš 3 segmenty a potřebuješ vyřešit jejich adresaci. To se dělá pomocí tzv. masky. Doufám, že jsem zadání pochopil dobře.
Jak to říct krátce... Masek je víc druhů. Třída A,B,C a podle toho i oktety, které je určují (A - první oktet, B - první a druhý...). Dám příklad. Máš bránu s adresou 192.168.100.1 a masku 255.255.255.0 (třída C). To znamená, že zařízení v této síti budou mít adresu 192.168.100.XXX, kde XXX se nahradí číslem 1-254. Adresy s 0 a 255 se používají pro broadcasting (pokud se nepletu - nepletes). Zkuste si zadat do příkazového řádku ping na adresu z vašeho rozsahu končící 255. Pokud to nepůjde, tak zkuste "ping -b" a ta daná adresa.
Ale abych pokročil. Když budeš mít masku 255.255.0.0 a stejnou bránu, tak adresy budou z rozsahu 192.168.XXX.XXX, kde zase XXX může nahradit libovolným číslem splňujícím podmínky výše popsané. Pokud zadáš masku 255.255.255.128, tak budeš mít k dispozici jen rozsah 192.168.100.1 až 192.168.100.128. Chápeš?
Ještě upozorňuji, že čísla v masce musí být vždy mocniny 2, takže třeba maska 255.255.255.15 neexistuje.
Maska se píše za adresu brány v tomto formátu 192.168.100.1/255.255.255.0.
No, jenže ajťíci jsou mrchy líný a vypisovat tam tu masku se jim kurva nechce, takže si řekli:
Je tam binární číslo, tak co kdybysme tam psali jen počet jedniček ze kterých je ta maska složená? Chápej, 255 je 2 na 8. (to je sice 256, ale my začínáme od 0 a ne od 1), takže maska zkráceně by pro můj příklad byla 192.168.100.1/24 a ekvivalentně k tomu i ostatní. 192.168.100.1/25 je 192.168.100.1/255.255.255.128. Ještě furt stíháme? Musíš si pamatovat, že ty čísla se dávají za sebou a zbytek se doplní nulou, takže 255.255.255.0 je 11111111.11111111.11111111.11111111.00000000 a 255.255.255.128 je 11111111.11111111.11111111.11111111.10000000.
Co je tam v té závorce nevím, ale myslím, že to znamená, rozsah IP adres, tedy v tvém případě 150.92.2.0 - 150.92.2.18 nebo 150.92.2.18.30 a tvým úkolem asi je vymyslet jakou minimální masku by ty sítě musely mít, aby se ti to netřískalo. Takže pokud máš 150.92.2.0 - 150.92.2.18, tak to je 19 adres a nejbližší vyšší mocnina 2 je 32, to je 2 na 5 a tudíž maska bude 255.255.255.224 a označení bude 150.92.2.0/29. Je to to co si myslel? No a podle toho pak uděláš zbytek s tím, že před lomítkem je výchozí adresa toho rozsahu a za lomítkem jak je ten rozsah velký.
Uff... to je zase román...
Snad je to, to co jsi myslel... Kdyby ne, tak jsem zkus dát úplné znění zadání a to nám snad pomůže víc.
Tak jak to je pane tucnak u tech dynamickejch, meni nebo nemeni?
jeste pridam par odkazu:
http://www.subnetmask.info/
http://svetsiti.cz/view.asp?rubrika=Tut … clanekID=4
http://www.qsl.net/ok1cfp/maska.htm
Second Class Citizen
1130 Café Racer
nicola.foxx (Člen) 13.12.2008 22:51:11 Offline |
To cislo v zavorce je podle me kam az bude davat dhcp a nebo proste jakej je rozsah.
S tim souhlasim s ondrasem.
ps. Nejlepsi je si to vodzkouset v praxi a travit s tim nejakej cas pri vytvareni.
Sice je to casove vopruz, ale garantuju, ze si to clovek potom pamatuje.
To je skoro jako s toaletakem. Kdyz se ti prvne protrhne, tak si to pamatujes a vis co jsi udelal spatne. Kdyz to delas znova, tak uz se ti to nestane.
pps. U toho toaletaku bych dal bacha jeste na mokry ruce.
Žiju jen jednou a tak jezdím podle pravidel stanovených manželkou.
vše sem přelouskal...
ondraš jako vžsyvelice kvalitní příspěvek i když moje otázka byla asi trošičku jednodušší... tohle vše vim šlomi jen o to že když budu adresovat router tak oadresuju rozhraní a to tak že mi bude patřit do dané podsítě což doufám že myslím správně...
dále když mám \24 tak vím že je maska 255.255.255.0 tak že je tato maska pro mou kompletní siť a ta se prostě nemění a mění se počet bitu podle prefixu tady bych měl vlastně 254 ip adres. to zda se do prefixu vejdu zaleží na vypočto kde je počet segmintu plus počet stanic na největšímz nich plus 2 pro broadcast a rozhraní routeru pokud se nevejdu tak smula nebo požadat o přidělení další podsítě a topologii rozdělit...
tedy shrnu to
masku mi dává prefix...
omezuje taky to co můžu přidělit...
a adresuju prakticky vše co spojuju tedy myslím stanice a rozhraní routeru...
maňas psal:tady na tý stránce je asi všechno v cizím jazyce
jj,to je asi nějaká japonskočinská hebrejština ale v podstatě jsem na to přišel,mluví o tom,kdo kdy půjde na pivo , že FILDO ???
když to jede,je to OK
mr.BSE psal:Tak jak to je pane tucnak u tech dynamickejch, meni nebo nemeni?
jeste pridam par odkazu:
http://www.qsl.net/ok1cfp/maska.htm
No, je to divně napsaný, takže to řeknu krátce.
Dynamické jsou ty získané od DHCP.
Fik-B6S psal:vše sem přelouskal...
ondraš jako vžsyvelice kvalitní příspěvek i když moje otázka byla asi trošičku jednodušší... tohle vše vim šlomi jen o to že když budu adresovat router tak oadresuju rozhraní a to tak že mi bude patřit do dané podsítě což doufám že myslím správně...
dále když mám \24 tak vím že je maska 255.255.255.0 tak že je tato maska pro mou kompletní siť a ta se prostě nemění a mění se počet bitu podle prefixu tady bych měl vlastně 254 ip adres. to zda se do prefixu vejdu zaleží na vypočto kde je počet segmintu plus počet stanic na největšímz nich plus 2 pro broadcast a rozhraní routeru pokud se nevejdu tak smula nebo požadat o přidělení další podsítě a topologii rozdělit...
tedy shrnu to
masku mi dává prefix...
omezuje taky to co můžu přidělit...
a adresuju prakticky vše co spojuju tedy myslím stanice a rozhraní routeru...
Jo jo. Adresa brány (routeru) musí být z toho rozsahu. Alespoň myslím, ale vždycky jsem to tak dělal.
Pokud ti dojde IPv4, můžeš použít IPv6. Jestli máš tak velkou síť, že ti /24 nestačí, tak se musí použít maska třídy C, tedy budeš muset mít 192.168.100.XXX, 192.168.101.XXX atd, atd...
Proto se třeba pro lokální sítě často využívá 192.168.XXX.XXX. Není to předepsané, ale tenhle adresní rozsah je vyhrazen právě pro lokální sítě a veřejné IP se v tomto rozsahu nepřidělují. Ještě je jeden rozsah začínající myslím 10.2.XXX.XXX, ale tím si nejsem moc jistý.
A adresuješ vše s čím chceš komunikovat.
Doufám, že už jsem odpověděl na co ses ptal. Na tohle je lepší nakreslit obrázek té topologie a hodit to sem.
Kdyby něco, tak jsem na ICQ či Skypu.
todle je příklad
řešení je asi takhle
bude to rozdělené na 6 segmentů tak že nejblíž je 8 a to je 2 na 33 tak že 3bity
největší segment má 55 stanic + 2 na adresy sitě a broadcast +1 na rozhraní tak že 58 nejblíž je 64 což je 6 bitu
6+3=9 32-9=23 tak že se do přiděleného prostoru vlezu
masku dám 23+3=26 tedy 255.255.255.192
zatím OK?
teď už jen oadresovat segmenty v rozmezí 0-63 atd kde 0 je adresa sitě a 63 broadcast
jak mi dojde jedna podsíť přidám druhou díky prefixu /23
Je to správně?
Ondráš psal:mr.BSE psal:Tak jak to je pane tucnak u tech dynamickejch, meni nebo nemeni?
jeste pridam par odkazu:
http://www.qsl.net/ok1cfp/maska.htmNo, je to divně napsaný, takže to řeknu krátce.
Dynamické jsou ty získané od DHCP.
ja vim
Second Class Citizen
1130 Café Racer
Fik-B6S psal:http://www.suzukibandit.cz/prostor/fotk … S/pos2.jpg
todle je příklad
řešení je asi takhle
bude to rozdělené na 6 segmentů tak že nejblíž je 8 a to je 2 na 33 tak že 3bity
největší segment má 55 stanic + 2 na adresy sitě a broadcast +1 na rozhraní tak že 58 nejblíž je 64 což je 6 bitu
6+3=9 32-9=23 tak že se do přiděleného prostoru vlezu
masku dám 23+3=26 tedy 255.255.255.192
zatím OK?
teď už jen oadresovat segmenty v rozmezí 0-63 atd kde 0 je adresa sitě a 63 broadcast
jak mi dojde jedna podsíť přidám druhou díky prefixu /23
Je to správně?
Ty pičo... Já fakt nejsem síťař, ale zkus to sem dát vypracovaný a zakroužkovaný jak to má bejt.
Přijde mi to nějaký zašmodrchaný...
http://www.suzukibandit.cz/prostor/fotk … B6S/pp.jpg
akorát u počtu pc v segmenti není připočteno + 2 pro adresu sitě a broadcast
Uf. Tohle jsem musel konzultovat, páč až tak daleko moje znalosti nesahaji.
To rozdělení na 6 sítí by šlo. Mezi R2-R3 a R4-R3 udělat zvláštní samostatné subnety a pak to bude viditelné i ven. Tím se vyhneme lokálním subnetům. Čísla routerů můžou být libovolné z daného subnetu a na tu tabulku co máš pod tím obrázkem použiješ http://www.jodies.de/ipcalc.
Takže
hub1 - 64 IP adres
sw2 - 64 IP adres
sw1 - 16 IP adres
sw3+hub2 - 64 IP adres
a
R2-R3 - 8 IP adres
R4-R3 - 8 IP adres
Tak snad jsem pomohl.
jo pomohl už jsem na to sice snad příšel ale pokud mudu mít jednu masku tak nemůžu na segmentech měnit počty stanic to by byl problém s bradcasty které se daj ze skráceného zápisu odvodit...
aspo_ň tak jsem to pochopil když mám /26 tak mi to vlastně říká že segmenty jsou nadělené po 64 adresách a stím by se hýbat nemělo ne? aspoň v žádném příkladu co jsem našel se to nedělo...
no zítra se pozná jak dobře jsem se to naučil...
Jo jinak ještě na tom tvém řešení jsem viděl, že si napsal masku /23 a pod tím jsi měl X.X.10000000.0, ale to je maska /17. Maska 23 vypadá 11111111.11111111.11111110.00000000. To jen pro úplnost. Možná se pletu a nebylo to k tomu, ale masku 17 tam snad nikde nepoužíváš.
Fik-B6S psal:
http://www.suzukibandit.cz/prostor/fotk … B6S/pp.jpg
akorát u počtu pc v segmenti není připočteno + 2 pro adresu sitě a broadcast
To máš nějakou mapu k zlatému pokladu, nebo plánuješ na příští rok na banditu cestu kolem světa???
když to jede,je to OK
Stránky: 1