Nejsi přihlášen
kontrola nakupu
Ahojj chtel bych se zeptat staresiny ma pravo obchodak kontrolovat nakup nebo chtit otevrit batoh ci videt obcansky prukaz u kasy??
Priklad: Nakupujete v Tescu a po zaplaceni za vami prijde pan SEKURITY a chce videt bud vasi uctenku nebo batoh. Ma na to pravo?! Diky za info.
Re: kontrola nakupu
Nejsem sice staresina, ale...Asi pred mesicem sem to nekde videl v TV. Nikdo nema pravo chtit po tobe aby jsi mu cokoliv ukazal. Kdyby te chtel securitak kontrolovat, tak musi zavolat policii, ktera na to jedina ma pravo. Zase ale na druhou stranu taky ten securitak nema pravo te tam drzet, nez ta policie prijde. Jak ja jsem to proste pochopil, tak hlidac v obchodaku je naprosto zbytecnej. Pokud by po tobe neco chtel, tak podle me jedna protizakonne...Treba se tady najde ale jeste nejakej "pravnik"kterej o tom bude vedet jeste neco vic a pouci nas
* Je těžké býti kokotem, konkurence je veliká. *
* Žíj abys jezdil, jezdi abys žil! *
Hehe, nemuze.
Jen pro to, ze ma na sobe cernou kosilu a kvadro a za pasem peprak nema vetsi prava nez kdejakej bezdomovec na ulici.
Asi pred mesicem sem se hadal s jednim takovym polofizlem v Globusu.
Nutne potreboval videt batoh... no neda se nic delat, kdyby na to mel pravo, tak mu batoh rad ukazu, ale takle...
Second Class Citizen
1130 Café Racer
Člen ochranky není veřejným činitelem
Členové soukromých bezpečnostních služeb nemají podle trestního zákona žádné zvláštní pravomoce. Nemají totiž status veřejného činitele.
"Veřejným činitelem je volený funkcionář nebo jiný odpovědný pracovník orgánu státní správy a samosprávy nebo příslušník ozbrojených sil nebo ozbrojeného sboru, pokud se podílí na plnění úkolů společnosti a státu a používá přitom pravomoci, která mu byla v rámci odpovědnosti za plnění těchto úkolů svěřena," píše se v § 89 odst. 9 trestního zákona.
Během zákroku proti lidem, které chtějí předat policii, tak musí členové ochranky vystupovat pouze jako fyzické osoby.
"Člen soukromé bezpečnostní služby je fyzickou osobou. Na svobodě smí někoho omezit pouze tehdy, když někoho přistihne při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté," upřesňuje policejní mluvčí Bernášek.
"Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu," uvádí se v § 76 odst. 2 trestního řádu.
Jak z vyplývá z četných statistik, které se zabývají strukturou kriminality v ČR a podílem jednotlivých trestných činu na celkové kriminalitě, je vůbec tím nejčastěji se vyskytujícím trestným činem krádež (podílí se asi 30%).
Trestný čin krádeže je jako trestný čin proti majetku zařazen v IX. hlavě zvláštní části trestního zákona v ustanovení § 247. Toto ustanovení poskytuje ochranu zejména vlastnictví, ale je chráněno i držení věci a to ve své faktické podobě, tedy i držení neoprávněné. Předmětem krádeže jsou věci a to vždy věci cizí, protože není možné dopustit se krádeže na věci vlastní. Jde však o krádež, jestliže je předmětem útoku věc, kterou pachatel sice vlastní, ale pouze zčásti tj. lze se dopustit krádeže na věci, které je pachatel spoluvlastníkem. Předmětem krádeže může být také věc, která je ekvivalentem hodnoty. Jde např. o směnky, šeky, akreditivy a depozitní listy. V této souvislosti je třeba zmínit problematiku vkladní knížky jako předmětu krádeže. V současné době se uplatňuje velmi neuspokojivý přístup ke krádežím vkladních knížek, když odcizení vkladní knížky se považuje pouze za přípravu k trestnému činu krádeže a jako krádež je kvalifikován až výběr vkladu. Vzhledem k tomu, že příprava k trestnému činu je dle platné právní úpravy trestná jen v případě zvlášť závažných trestných činu, pokud tedy není na vkladní knížce vklad nejméně 200.000 Kč, je příprava beztrestná a odcizení vkladní knížky je pouze přestupkem.
Podle zákona je trestným ten, kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní a: způsobí tak škodu nikoli nepatrnou nebo čin spáchá vloupáním nebo bezprostředně po činu se pokusí uchovat si věc násilím či pohrůžkou bezprostředního násilí nebo čin spáchá na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě nebo byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen či potrestán (pachatel bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, peněžitým trestem nebo propadnutím věci). Zákonodárce zdůrazňuje zákonný znak zmocnění se, který indikuje, že věc, která má být předmětem útoku je v moci někoho jiného než pachatele (pokud je předmětem útoku věc, která byla pachateli svěřena, šlo by nikoli o krádež, ale o zpronevěru).Vedle zmocnění se je dalším zákonným znakem i přisvojení si věci, které se vykládá jako vyloučení dosavadního vlastníka nebo držitele z držení věci.
Poměrně novým pojmem, který se v souvislosti s krádeží objevil, je krádež vloupáním, která je upravena v § 247 odst. 1 písm. b). Výklad pojmu vloupání nalezneme v samotném trestním zákoně a to v § 89 odst. 14, který vloupáním rozumí vniknutí do uzavřeného prostoru lstí (např. když se pachatel nechá uzamknout v objektu, aby tam mohl krást), nedovoleným překonáním uzamčení nebo překonáním jiné jistící překážky s použitím síly (např. plot, mříž apod.)
Trestný čin krádeže vyžaduje úmyslné zavinění, které se musí vztahovat i na přisvojení si věci. Je však nerozhodné, zda si pachatel chce odcizenou věc ponechat či ji chce zničit, darovat nebo s ní naložit jinak. Vyšší trestní sazba je stanovena v případech, že pachatel způsobí krádeží škodu nikoli malou (odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitý trest) nebo ji spáchá jako člen organizované skupiny či způsobí značnou škodu nebo jiný závažný následek (odnětí svobody na dvě léta až osm let) nebo způsobí-li krádeží škodu velkého rozsahu (odnětí svobody na pět až dvanáct let).
Takze by te musel bud chytit za ruku pri kradezi (coz je samozrejme dobre), nebo bezprostredne po te.
A ne ze si v klidku nakupujes, nebo cumis na veci a pak te nejakej curacek, kterej je rad ze ma zakladni vzdelani bude buzerovat a masirovat si ego
Ja kdyz ty sulinky vidim, tak se me otevira kudla v kapse
Serou me akorat ti namysleni mladi vocasove (zhruba muj vek )
Ti starsi maji aspon slusnej pristup a takovejm ten bagl klidne ukazu
Bo pro starsi lidi je dost problem sehnat praci a tohle byva bohuzel jedina moznost jak pracovat alespon trosku seriozne.
Narozdil od mladej kokutku, kteri nejsou schopni sehnat dostatecne tupou praci, ktera by odpovidala jejich inteligenci
To se me zas zvedl tlak
Second Class Citizen
1130 Café Racer
Inženýrek psal:Nejsem sice staresina, ale...Asi pred mesicem sem to nekde videl v TV. Nikdo nema pravo chtit po tobe aby jsi mu cokoliv ukazal. Kdyby te chtel securitak kontrolovat, tak musi zavolat policii, ktera na to jedina ma pravo. Zase ale na druhou stranu taky ten securitak nema pravo te tam drzet, nez ta policie prijde. Jak ja jsem to proste pochopil, tak hlidac v obchodaku je naprosto zbytecnej. Pokud by po tobe neco chtel, tak podle me jedna protizakonne...Treba se tady najde ale jeste nejakej "pravnik"kterej o tom bude vedet jeste neco vic a pouci nas
mam prave stejnej nazor , ale chtel sem mit argumenty az me zase jednou zadrzi a paradne se pohada
§ 231
HLAVA OSMÁ
Trestné činy proti svobodě a lidské důstojnosti
ODDÍL PRVNÍ
Trestné činy proti svobodě
§ 231
Omezování osobní svobody
(1) Kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 v úmyslu usnadnit jiný trestný čin.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny.
(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví, smrt nebo jiný zvlášť závažný následek.
Takze pokud tomu dobre rozumim, tak pokud me borec nebude chtit pustit dokud mu neukazu vnitrek batohu, tak me podle § 231 odst. 1 brani uzivani osobni svobody a tim se dopousti trestneho cinu.
A za ten trestnej cin ho ja (jakozto fyzicka osoba) omezit na osobni svobode podle § 76 odst. 2 trestního řádu.
Modelova situace - prijde mladej sulda s arogantnim vyrazem, ze chce videt co mam v baglu.
Reknu ze na to nema narok a ani pravo a at me nezdrzuje.
Von se nasere, natlaci me ke zdi.
Tim me omezuje osobni svobodu.
Takze vytahnu ze zadni prave kapsi boxera a rozjebu mu...
kua jinak
Tak ho preperu.
Slozim na zem, zakleknu na nej a zavolam policajty.
A proc?
No protoze ja ho omezovat na osobni svobode muzu, on spachal trestny cin omezovani osobni svobody
Second Class Citizen
1130 Café Racer
Banditatom (Člen) 20.12.2008 17:09:32 Offline |
jo jenže bohužel skutečnost je jinná. V létě jsem si toto zažil na vlastní kůži a jelikož jsem ho slušně poslal do zadnice se slovy" ukážu ovšem zavolejte si policii klidně počkám". Borec neřekl ani půl slova a pustil mě, ovšem druhý den mě nechtěl pustit dovnitř se slovy, že se mu zdám podnapilý ať opustím prodejnu (pro rejpavce: přijel jsem autem s robkou a její sestřenkou 6let ). Když jsem se ho zeptal proč?? vytahoval na mě slzák!!!(jak pravý MR.BSE čuráček v mojem věku intelektem někde zdes vyholenou hlavou) Bohužel synek s tímto přístroječkem zřejmě zápasil poprvé a nepodařilo sem u ho odjisti k mému a okolnímu pobavení. Ve vzteku odešel a já si šel v klidu a v pohodě nakoupit.
Jo jen aby jste byli v obraze jednalo se o prodejnu PENNY market která myslím v loňském roce dostala flast za tato extenpore
"Jsem Mrakomor, pán všeho nečasu!" " No tač on maj lahváč"
Banditatom (Člen) 20.12.2008 17:36:20 Offline |
Michal Dk psal:Nemáte náhodou dřevěnou nohu,pásku přes voko a papouška na rameni že po vás tak jdou?
ne jen černou uniformu a na výložkách dva blesky a to se nesmí
Banditatom psal:Michal Dk psal:Nemáte náhodou dřevěnou nohu,pásku přes voko a papouška na rameni že po vás tak jdou?
Taky seš u elektrikářů joo...
Čaroděj Dobroděj 8-)
Banditatom (Člen) 21.12.2008 12:10:43 Offline |
xrohy psal:Banditatom psal:Michal Dk psal:Nemáte náhodou dřevěnou nohu,pásku přes voko a papouška na rameni že po vás tak jdou?
Taky seš u elektrikářů joo...
jj silnoproudař důstojník
Banditatom (Člen) 21.12.2008 12:28:37 Offline |
mr.BSE psal:Obergruppenführer pres rozvaděče, jo?
Jinak ty "blesky" nejsou blesky, ale pismena S napsana starym keltskym runovym pismem.
nesu blbé
Banditatom psal:jo jenže bohužel skutečnost je jinná. V létě jsem si toto zažil na vlastní kůži a jelikož jsem ho slušně poslal do zadnice se slovy" ukážu ovšem zavolejte si policii klidně počkám". Borec neřekl ani půl slova a pustil mě, ovšem druhý den mě nechtěl pustit dovnitř se slovy, že se mu zdám podnapilý ať opustím prodejnu (pro rejpavce: přijel jsem autem s robkou a její sestřenkou 6let ). Když jsem se ho zeptal proč?? vytahoval na mě slzák!!!(jak pravý MR.BSE čuráček v mojem věku intelektem někde zdes vyholenou hlavou) Bohužel synek s tímto přístroječkem zřejmě zápasil poprvé a nepodařilo sem u ho odjisti k mému a okolnímu pobavení. Ve vzteku odešel a já si šel v klidu a v pohodě nakoupit.
Jo jen aby jste byli v obraze jednalo se o prodejnu PENNY market která myslím v loňském roce dostala flast za tato extenpore
Jo tak ty jezdíš podnapilej v autě, a která to je ta tvoje ROBKA? že jsi nás nepozval na svatbu!!!
když to jede,je to OK
Smoula.koumak (Člen) 21.12.2008 21:03:40 Offline |
ono je to tady dost složitý, ale trestní zákon se tu moc nepoužije (jak se píše výše), většinou jde jen o přestupek. Tihleti můžou využít vždy jen nutné obrany a krajní nouze (ta je jak v trestním zákoně, v přestupkáči i v občanovi), vyhovět jim nikdo nemusí, ale pokud jsi tam něco ukradl, tak tě tam zadržet může (právě v rámci té nutné obrany, která je možná až do ukočení útoku. K tomu nahlížení do tašek je ještě jeden názor: pokud je to napsáno u vstupu do obchodu, tak tam vstupuješ s tímto vědomím a tím přistupuješ na jejich pravidla atd. (ale u tohodle nevím o jaké zák. ustanovení se to opírá)
Bandit v lese :-))
Banditatom (Člen) 22.12.2008 11:19:42 Offline |
zdenek 1 psal:Banditatom psal:jo jenže bohužel skutečnost je jinná. V létě jsem si toto zažil na vlastní kůži a jelikož jsem ho slušně poslal do zadnice se slovy" ukážu ovšem zavolejte si policii klidně počkám". Borec neřekl ani půl slova a pustil mě, ovšem druhý den mě nechtěl pustit dovnitř se slovy, že se mu zdám podnapilý ať opustím prodejnu (pro rejpavce: přijel jsem autem s robkou a její sestřenkou 6let ). Když jsem se ho zeptal proč?? vytahoval na mě slzák!!!(jak pravý MR.BSE čuráček v mojem věku intelektem někde zdes vyholenou hlavou) Bohužel synek s tímto přístroječkem zřejmě zápasil poprvé a nepodařilo sem u ho odjisti k mému a okolnímu pobavení. Ve vzteku odešel a já si šel v klidu a v pohodě nakoupit.
voenerej mamut ti jem álo a jezddím pokud to jde střizlivej!!!
Jo jen aby jste byli v obraze jednalo se o prodejnu PENNY market která myslím v loňském roce dostala flast za tato extenporeJo tak ty jezdíš podnapilej v autě, a která to je ta tvoje ROBKA? že jsi nás nepozval na svatbu!!!
Stránky: 1