Nejsi přihlášen
Osoba blízká po čtyřistapadesátý :o)
Zdar bando!
Vim, že už se to tu řešilo nespočetněkrát, ale už si taky prdlajs pamatuju a funkci Hledat na Foru mě nebaví používat. Aspoň to tu takhle bude zvopakovaný.
Osoba blízká podle všeho furt funguje, ale jak je to, když je moto napsaný na firmu?
Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere...
Re: Osoba blízká po čtyřistapadesátý :o)
firma - referentské auto, pak je jasný řidič zodpovědný za provoz
firma - "tool car" auto v interní "půjčovně" a pak musí být příkaz k jízdě a tedy opět dohledatelný řidič. Pokud firma nespolupracuje bere se jako viník jednatel
enduro-team.cz | ... a B12 trochu z nostalgie, ale hlavně pro radost! KTM rulezz :-))
Firma je povinná říct policajtům podle knihy jízd kdo auto nebo moto řídíl, pokud ho máš v osobním užíváním můžeš samozřejmně vyrukovat s osobou ale bacha na to aby to kliftoni nedotahli do konce a nezjistily, že žádná osoba tobě blízská nemá papíry na motku.
osoba blízká je kdokoliv koho za to považuješ, není to přesně specifikované.
co se týče firemního auta atd. nebyl bych si výkladem úplně jistej. Jo, změří firemní auto, dle knihy jízd jsem ho měl řídit já, ale když řeknu, že sem ho neřídil, co nadělají? tím, že jsem auto "půjčil" jsem se jednoznačně prohřešil proti firemnímu nařízení, ale vůči zákonu? myslím, že ne e. ale jinak samo záleží na vztazích mezi tebou a firmou, repsektive pokud je to tvoje firma, tak ty vztahy budou dobré
Zlatá,jedině zlatá,to je ta správná barva:o)
Ondráš psal:Spidys: Vogo, jí nemáš ani tejden a už ti vezmou papíry za rychlost...
No to potěš koště...
To doufám, že ne
Jenom se ptám, když jí mám přihlášenou na firmu, jestli v případě nějakýho problému můžu uplatňovat osobu blízkou no...
spidys psal:A jak ofiko definuju, že moto je sice na firmu, ale využívám ho k soukromejm jízdám? Je přítelkyně osoba blízká?
Proto jsem ti říkal, dej si to na firmu jen na část. Sice pak nemůžeš uplatnit celý odpočet, ale odpadne ti problém se soukromejma jízdama.
Vše staré opěvuji a nic nového mi nevoní.
Ondráš psal:spidys psal:A jak ofiko definuju, že moto je sice na firmu, ale využívám ho k soukromejm jízdám? Je přítelkyně osoba blízká?
Proto jsem ti říkal, dej si to na firmu jen na část. Sice pak nemůžeš uplatnit celý odpočet, ale odpadne ti problém se soukromejma jízdama.
Jak jen na část? Prostě je hlášená na firmu...
Nějak by mělo jít ve firmě určit, že můžu moto využívat k soukromejm cestám...
Teď jen jestli je to pouze otázkou nějakýho interního papíru, kterej si můžu jako jeden ze společníků napsat téměř sám a nebo jestli jde o nějaký hlášení na finančák.
Baltazar psal:v knize jízd soukromá jízda=osoba blízká. dělám to tak
OK, takže kdyby něco, tak prostě na ten den si do knihy jízd fláknout soukromou jízdu a pak můžu vyprávět o osobě blízký...
Ještě teda poslední dotaz...
Taky nejsem účetní, ale zaslech sem něco, že chtěj uzákonit, nebo to možná už platí, že pokud s firemnim vozidlem projedu míň pohonejch hmot jak za 5tis. měsíčně (nebo to je ročně), tak nemusim psát knihu jízd...
Neni tady někdo znalej?
uvažujou o úpravě fin. zákona ohledně vedení knihy jízd. ted si hranici nepamatuju. myslím že je to limitovaný i počtem vozidel na fy. já se do toho nevešel tak sem to ypustil. jinak osoba blízká je dle mě určená a přesně daná. a v případě služebního vozidla. je povinost vést knihu jízd a z toho se odvodí řidič. v případě "ztráty" k.j. hrozí od finančáku pokuta. dá se použít osoba, ale hrozí kontrola a pokuta!
momentalně zavostalej
koukám samej vodborník na paragrafy a vyhlášky...
ale nikdo to vosobně ještě neřešil že jo...
žádnej problém v tom neni,osobně to mám na triku jednou,celkově momentálně v jedný a porád stejný firmě už popátý a NO PROBLEM...
to že je majitelem firma neznamená vůbec nic,to za prvý,to že je povinost vést knihu jízd neznamená už vůbec nic a už vůbec to neznamená že ji musíš někomu ukazovat..
jedinej kdo má právo vidět knihu jízd je finanční ůřad-NIKDO JINEJ,čili žádnej policajt nebo magistrátní ůředník aby bylo jasno a i kdyby si chtěl bejt fakt vstřícnej a šel jim tu knihu jízd ukázat tak přijdeš s knihou jízd kde jseš napsanej žes to auto ten den mněl na jízdu vyfasovaný ty a co jako? řekneš žes ale v tu chvíli kdy to vozidlo vyfotili neřídil,ale že víš kdo to řídil a odmítáš to zdělit a co? a hovno a hotovo a tečka! NIKDO ti nemůže dát pokutu ani za to žes to řek,ani za to žes ten den mněl auto ty podle deníku jízd a přesto tvrdíš žes to neřídil,ani za to že ji teda máš špatně vyplněnou nebo vedenou,prostě pokud tě nechytnou za ruku čili s rukou na volantu tak ti můžou leda vykouřit bambuli ačkoliv ti dotyčnej ůředník bude vyhrožovat třeba rosudkem smrti..
a po těhle zkušenostech už tady pani jednatelka ani nechodí na ůřad dostavovat se na podání vysvětlení a rovnou jim jen posílá doporučenej dopis ve znění-že to byla služební jízda,to jako že joo,ale že to řídila osoba kterou nezdělí a nazdar...
nehledě teda na to,že nevim v jaký firmě a jak to máš napsaný,ale podle posledních zpráv už vlastně některý vozidla nemusej vést knihu jízd pokud za ně nevodepisuješ za projetý love víc jak 5000kč za měsíc,ale to by ti řekla ůčetní...
Tak to je tady:
http://ekonomika.idnes.cz/mensi-podnika … ilbert_vem
Zrušení knihy jízd znamená, že namísto dosavadního vedení evidence služebních jízd si podnikatelé budou moci nově započítat do nákladů paušální odpočet 5 000 Kč měsíčně za jedno služební auto. Tento odpočet bude možné uplatnit na maximálně tři firemní automobily.
spidys psal:Tak to je tady:
http://ekonomika.idnes.cz/mensi-podnika … ilbert_vem
Zrušení knihy jízd znamená, že namísto dosavadního vedení evidence služebních jízd si podnikatelé budou moci nově započítat do nákladů paušální odpočet 5 000 Kč měsíčně za jedno služební auto. Tento odpočet bude možné uplatnit na maximálně tři firemní automobily.
Taky jsem to před časem študoval. Je ale třeba nezapomenout na DPH. Jestli se uplatňuje DPH u pohonných hmot, tak se musí prokázat "vztah k podnikání". Tím nejjednodušším je kniha jízd
Takže knihu jízd vedu dál
joa teda nejsem ůčetní ale byl bych vopatrnej s tim psaním soukromejch jízd u služebního vozidla,aby ti pak vodpovídalo že adikvotní část projetýho benálu a podobný si nedáváš do nákladů ale vodpočítáváš a tak podobně,aby jako při případný kontrole ůčetnictví nebyl ještě větší problém že dlužíš na daních a podobně,ale nejsem ůčetní..
soukromé jízdy služebním voz = x% z pořizovací ceny vozidla zaa požitky měsíčně atd....
žádné soukromé jízdy nemám
knihu jízd jsem ztratil
případně po nocích dopíšu
bo kontrola se předem ohlásí
momentalně zavostalej
No když už se to tady načalo, k čemu je to vlastně v případě motorky dobré?
Buď tě chytnou přímo v provozu a pak už není co řešit a automatické radary fotí zepředu.
Napadá mě jedině kvůli špatnému parkování, ale řekl bych, že to většinou v případě motorek moc policajti neřeší.
...jak píše koval, kniha jízd je pouze pro účely finančního úřadu, čili jen finančák může nahlížet do knihy, ostatním to můžeš odmítnout, ale...
...někdy je to "ale" dost podstatný, koval má štěstí na úředníky který než by se s tím srali, smetou to ze stolu, každej ale takový štěstí mít nemusí, hrozba kontroly z finančního v součinnosti s dychtivým úředníkem magistrátu, potažmo policie věc došetřit se už v několika případech který osobně znám proměnila v kontrolu finančních drábů (zúčastnění - poškození mi poté odpřísáhli že by radši zaplatili pokutu kdyby tušili jak to dopadne), tudíž kdo si je jistej v kramflecích že finančáci u něj nenajdou ani zbla, může směle posílat policejní aparát do řitě
...zkrátka je to tanec na tenkým ledě s koncovkou která nejde dopředu předpovědět a je přinejmenším nejistá
...používání k soukromejm účelům, to je zase tak jak píše bery, používáš, "platíš" za to a je to v pořádku, nic nezákonnýho, všechno legální
...a nakonec pro baltazara, finančákům nestačí že máš napsanou soukromou jízdu, musí být vždy uveden řidič i kdyby jsi měl jízdu papírově přerušit a psát jinou osobu, takže nakonec si na tom tak jako kdyby jsi nic nevyplňoval a neměl ji vedenou
...nakonec vězte, že třeba o pár kilometrů dál, v jiným království se úředník na stejným postu leckdy může chovat jinak, přesto že se řídí stejným zákonem, jen v jiným kraji maj jinýho šéfa a ten si konkrétní zákon vykládá trošku jinak ...ale kdo ví dopředu jak to bude u vás ?
ps: je možný že už čerstvě visej ve vzduchu případy, kdy prostě seknou za neoznačení řidiče nakonec vlastníka (majitele, jednatele...)
... nedej nikdy ničemu mechanickýmu znát, že máš na spěch
to bery: osoba blízká určená není, je to natolik široký pojem, že se pod to vleze kdokoliv
to Koval: máš recht, jak sem psal, to, že pučíš firemní auto, přestože seš napsanej v knize jízd jako řidič, je maximálně tvůj problém vůči firmě, ne vůči státu, že jo
Zlatá,jedině zlatá,to je ta správná barva:o)
Chlapi, zajímalo by mě, kdo z vás tento problém již řešil. Já jsem tam byl 3x, pokaždé s firemním autem. Nikdy nechtěli doklady od auta, nikdy se neptali na firmu. Vždy jsem řekl, že řídila osoba blízká. Ano, pokud se najde vůl, který chce knihu jízd, tak mu ji dám. Ten den jsem jel, ale udělalo se mně špatně a řídila osoba blízká. Co s tím asi udělají?
NEJEZDÍME RYCHLE, POUZE LÍTÁME PŘÍLIŠ NÍZKO
přesně kucí tak jak píše Palino,i tak jsme to řešili,normálně vyplněná kniha tak jak má bejt,i vyplněnej řidič u toho auta..Jasně pane ouředník,jel jsem s tim ten den,byl sem řidič,akorát jsem v tu dobu neřídil bo mně nebylo dobře a jestli s tim máte problém,no tak to se vomlouvám jakože sorry ale dělejte s tim jak myslíte...
a voni myslej a můžou leda velkou ...
nevim vo jak velkým to bylo štěstí,ale bylo to už v několika okresech jakože podobně řešený(porád mluvim vo stejný firmě kde se to odehrává) a pokaždý to proběhlo ke spokojenosti zůčastněných)...
Takže netvrdim že je nutný dělat haura na ouřadě že jim tu knihu jízd neukážu,lepčí tam je přijít s knihou,akorát že ji máš buďto vyplněnou "nějak divně mladá pani" nebo prostě vybalíš výše zmíněnou historku a je to,děláš blbýho ovšem s tim že i když seš blbej znáš svý práva..
Ale fakt už tam ani nechoděj a posílaj doporučenej dopis nějakejma blitkama,že blá blá blá.
Když už se to tu řeší... Netušíte někdo jak to je když příjde na firmu předvolání že maj fotku za rychlost na jednoho ze zaměstnanců... Knihu jízd nevedou, tak jak se dál postupuje?
Na policajty šel jeden ze zaměstnanců a tvrdí že tam poznal jiného... Má tam jít ten koho tam údajně poznali a dořešit to? Nebo se na to má vykašlat a smůla...?
Ve firmě vyhrožujou že když tam nepůjde tak si knihu jízd vyroběj (fotka je z dubna tak bych chtěla vidět toho kdo by to patlal půl roku zpět) a že to bude na něj. V případě že tam nikdo nepůjde a nevyřeší se kdo to je prý firmě hrozí pokuta 50tisíc nebo co za to že nemaj knihu jízd, a prý to budou chtít po tom dotyčnym co je údajně na tý fotce. Což je podle mě taky blbost když na něj nic nemaj...?
Prostě má tam jít a buď teda říct jo sem to já, pokud bude na fotce poznat, a nebo tvrdit že to on neni, jestliže bude fotka nejasná... A nebo tam nechodit a na firmu
Jaký si to uděláš, takový to máš...
KOVAL psal:joa teda nejsem ůčetní ale byl bych vopatrnej s tim psaním soukromejch jízd u služebního vozidla,aby ti pak vodpovídalo že adikvotní část projetýho benálu a podobný
si nedáváš do nákladů ale vodpočítáváš a tak podobně,aby jako při případný kontrole ůčetnictví nebyl ještě větší problém že dlužíš na daních a podobně,ale nejsem ůčetní..
Je jasný že musíš soukromé jízdy evidovat, dělám to tak, že každej rok odepíšu nějaké malé % na soukromé jízdy a jeto
Já jsem uplatnil osobu b.. s tím, že jsem ofotil jednu stranu knihy jízd s vyznačenou soukromou jízdou a tu jsem jim dal. A BYL POKOJ.
The father of the little princess of the dawn
luboss psal:firma - referentské auto, pak je jasný řidič zodpovědný za provoz
firma - "tool car" auto v interní "půjčovně" a pak musí být příkaz k jízdě a tedy opět dohledatelný řidič. Pokud firma nespolupracuje bere se jako viník jednatel
Neni to náhodou pool car?
jak dlouho ještě?
pro info:
V § 116 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, je součástí definice osoby blízké: „Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké,jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.“
V § 89 odst. 8 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, je součástí definice osoby blízké: „Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec a manžel; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá právem pociťovala jako újmu vlastní.“
Z použití v občanském a trestním zákoně je zřejmé, že termín zahrnuje příbuzenské vztahy, a to i vzdálenějšího stupně příbuznosti, a vztahy založené sňatkem či osvojením.
Otázka, zda „obdobnost“ vztahu může být založena pouhou jeho kvalitou, bez pokrevního nebo úředně založeného příbuzenství, by musela být řešena autoritativním soudním výkladem.
Když už v hlavě něco máte, snažte se to používat!
Koldan psal:osoba blízká je kdokoliv koho za to považuješ, není to přesně specifikované.
co se týče firemního auta atd. nebyl bych si výkladem úplně jistej. Jo, změří firemní auto, dle knihy jízd jsem ho měl řídit já, ale když řeknu, že sem ho neřídil, co nadělají? tím, že jsem auto "půjčil" jsem se jednoznačně prohřešil proti firemnímu nařízení, ale vůči zákonu? myslím, že ne e. ale jinak samo záleží na vztazích mezi tebou a firmou, repsektive pokud je to tvoje firma, tak ty vztahy budou dobré
Bacha nemaš tak z cela pravdu
V § 116 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, je součástí definice osoby blízké: „Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké,jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.“
V § 89 odst. 8 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, je součástí definice osoby blízké: „Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec a manžel; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá právem pociťovala jako újmu vlastní.“
Mankind works in mysterious ways!!! Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko... Piano XJR 1300 SP
Koldan psal:no vzhledem k tomu, že je tam rodina, příbuzní a tuším že i přítelkyně (přestože ste ji nevzpomínali) tak platí,že je to v podstatě kdokoliv koho mám rád
U ty přitelkine to je ošimtne muste mit nahlašeny spolu trvale bydliště. či alespon přechodny.
Mankind works in mysterious ways!!! Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko... Piano XJR 1300 SP
Frodo89 psal:Koldan psal:no vzhledem k tomu, že je tam rodina, příbuzní a tuším že i přítelkyně (přestože ste ji nevzpomínali) tak platí,že je to v podstatě kdokoliv koho mám rád
U ty přitelkine to je ošimtne muste mit nahlašeny spolu trvale bydliště. či alespon přechodny.
Přechodné bydliště už neexistuje... a není potřeba mít společný pobyt na stejné adrese... to nerozhoduje o tom,jestli je někdo tvůj partner či partnerka... :)
![]() |
Smoula.koumak (Člen) 13.10.2009 07:33:29 Offline |
Žirafa psal:Když už se to tu řeší... Netušíte někdo jak to je když příjde na firmu předvolání že maj fotku za rychlost na jednoho ze zaměstnanců... Knihu jízd nevedou, tak jak se dál postupuje?
Na policajty šel jeden ze zaměstnanců a tvrdí že tam poznal jiného... Má tam jít ten koho tam údajně poznali a dořešit to? Nebo se na to má vykašlat a smůla...?
Ve firmě vyhrožujou že když tam nepůjde tak si knihu jízd vyroběj (fotka je z dubna tak bych chtěla vidět toho kdo by to patlal půl roku zpět) a že to bude na něj. V případě že tam nikdo nepůjde a nevyřeší se kdo to je prý firmě hrozí pokuta 50tisíc nebo co za to že nemaj knihu jízd, a prý to budou chtít po tom dotyčnym co je údajně na tý fotce. Což je podle mě taky blbost když na něj nic nemaj...?
Prostě má tam jít a buď teda říct jo sem to já, pokud bude na fotce poznat, a nebo tvrdit že to on neni, jestliže bude fotka nejasná... A nebo tam nechodit a na firmu
ta pokuta jim hrozí za to že právě neřeknou kdo řídil, protože firma to říct musí. když ne tak může dostat pokutu až 50000. Obejít se to dá, vo tom není třeba... ale řekl bych že to ta vaše firma řeší celkem dobře
Bandit v lese :-))
Koldan psal:osoba blízká je kdokoliv koho za to považuješ, není to přesně specifikované.
definované to v zákoně samozřejmě je a to dost přesně. Osoba blízká jsou POUZE rodinní příslučšníci a to v přímém vztahu k Tobě. Takže brácha, ségra, otec, matka. Fertig.
přítelka smolík, nevlastní rodiče smolík, atd.
fotky se evidují 12měsíců od spáchání přestupku. Pokud pak "ztotožní" tu osobu při jiném přestupku, mohou s ní řešit i tyto přestupky. Města začínají využívat soft (o kterém něco vím ) který umí hledat v registru fotek neztotožněných lidí...
ale jasně, kdo má koule a bude zatloukat má hodně velkou šanci to ustát. Hlavně mimo Prahu, Brno, Ostravu, Olomouc, Prostějov, Mělník...................................... 27 měst
enduro-team.cz | ... a B12 trochu z nostalgie, ale hlavně pro radost! KTM rulezz :-))
Smoula.koumak psal:Žirafa psal:Když už se to tu řeší... Netušíte někdo jak to je když příjde na firmu předvolání že maj fotku za rychlost na jednoho ze zaměstnanců... Knihu jízd nevedou, tak jak se dál postupuje?
Prostě má tam jít a buď teda říct jo sem to já, pokud bude na fotce poznat, a nebo tvrdit že to on neni, jestliže bude fotka nejasná... A nebo tam nechodit a na firmuta pokuta jim hrozí za to že právě neřeknou kdo řídil, protože firma to říct musí. když ne tak může dostat pokutu až 50000. Obejít se to dá, vo tom není třeba... ale řekl bych že to ta vaše firma řeší celkem dobře
No počkej já ale potřebovala vědět jestli ten dotyčnej má jít na ty policajty nebo ne
Jestli když nepůjde tak mu někdo něco může...Schodou okolností koncem měsíce v tý firmě i končí takže jak se tam na něj budou tvářit už je jedno...
Jaký si to uděláš, takový to máš...
![]() |
Smoula.koumak (Člen) 13.10.2009 13:32:50 Offline |
to záleží na tý firmě, ta má povinnost sdělit, kdo to řídil, tak záleží na ní, co s tím, jestli sdělí kdo to řídil. Ať se ten kolega s firmou domluví. Pokud firma nic neodpoví, tak nějaká ta pokuta hrozí jí.
Bandit v lese :-))
bery psal:soukromé jízdy služebním voz = x% z pořizovací ceny vozidla zaa požitky
nynější zaměstnavatel je dobrej v tom, že mi žádné požitky za soukr jízdy nesráží
Je dobře, že jedu tak pomalu, protože možná jedu špatným směrem.
luboss psal:Koldan psal:osoba blízká je kdokoliv koho za to považuješ, není to přesně specifikované.
definované to v zákoně samozřejmě je a to dost přesně. Osoba blízká jsou POUZE rodinní příslučšníci a to v přímém vztahu k Tobě. Takže brácha, ségra, otec, matka. Fertig.
přítelka smolík, nevlastní rodiče smolík, atd.
fotky se evidují 12měsíců od spáchání přestupku. Pokud pak "ztotožní" tu osobu při jiném přestupku, mohou s ní řešit i tyto přestupky. Města začínají využívat soft (o kterém něco vím) který umí hledat v registru fotek neztotožněných lidí...
ale jasně, kdo má koule a bude zatloukat má hodně velkou šanci to ustát. Hlavně mimo Prahu, Brno, Ostravu, Olomouc, Prostějov, Mělník...................................... 27 měst
Souhlasím, že osoba blízka je jasně definovaná, ale není pravdou jen přímý rodinný vtah k tobě. Je to i druh, družka, osvojenec, osvojitel a další... je to jasně definované... stačí si to najít.
máš pravdu, ale pak musíš dokládat, že to tak je. U druha/družky prokázat společnou domácnost atd. což je celkem vopruz za litr pokuty...
Stránky: 1